Background

مدیریت رسانه های اجتماعی

مدیریت رسانه های اجتماعی

مدیریت رسانه های اجتماعی

 رسانه های اجتماعی امروزه به لطف فناوری های جدید موجب تغییر ودگرگونی در دنیای ارتباطات شده اند که از نفوذگسترده ای در بین مخاطبان برخوردار هستند. بنابراین با توجه به اهمیت این رسانه ها ضرورت پژوهش در این حوزه امری مهم می باشد. بازاریابی دیجیتال شامل بخش‌های متنوع و پویایی است که در همکاری با یکدیگر باعث افزایش علاقه‌ی مخاطب به برند، تولید لید برای جذب مخاطب بیشتر و در نهایت افزایش فروش کسب‌وکار خواهند شد. در این میان وظیفه‌ی اصلی مدیران بازاریابی در شرکت‌ها، درک روند و فرآیندهای هر یک از این اجزاء و چگونگی دریافت بهترین نتیجه از هر یک از آن‌ها است. شبکه‌های اجتماعی یا به بیان بهتر رسانه‌های اجتماعی، امروز به بخشی حیاتی از بازاریابی دیجیتال تبدیل شده‌اند. این ابزارها مزایای زیادی برای جذب مخاطب دارند و البته مانند تمام اجزاء دیگر این ترکیب، نیاز به دقت و مدیریت حرفه‌ای دارند. دلیل اهمیت این شبکه‌ها در قدم اول، فعالیت بالای مخاطبان بالقوه‌ی همه‌ی کسب‌وکارها در آن‌ها است. در نتیجه آن‌ها تمایل دارند تا محتوای منتشر شده توسط برندها را نیز مطالعه کنند و بیش از محتوای تبلیغاتی به آن اهمیت می‌دهند. دلیل بعدی، به‌صرفه بودن این نوع از بازاریابی دیجیتال است. کسب‌وکارها خصوصا انواع نوپای آن‌ها همیشه قصد دارند تا با کمترین بودجه، بهترین بازدهی را از بازاریابی به دست بیاورند و رسانه‌های اجتماعی، بهترین پاسخ به این هدف هستند. علاوه بر آن تولید لید و نرخ تبدیل مخاطب به مشتری نیز در این کانال‌ها بیش از دیگران (مانند وب‌سایت و ایمیل) است. در واقع اگر اینترنت و ابزارهایی مانند فیس‌بوک، توئیتر، اینستاگرام، تلگرام و امثالهم نبودند، ما همچنان فقط باید از راهنمای همشهری برای تبلیغ کسب‌وکارهایمان استفاده می‌کردیم! خلاصه اینکه این روزها به لطف این ابزارهای آنلاین، دستمان برای تبلیغات و رساندن پیام‌مان به گوش مخاطبان، خیلی بازتر از گذشته است.

چه چیزهایی باید در این رسانه‌ها و شبکه‌های پرطرفدار منتشر کنیم؟

یکی از مهم‌ترین کارهایی که در این رسانه‌ها باید انجام دهیم، داستان‌گویی است. در کمترین زمان ممکن، باید داستان این را بگوییم که:

-ما که هستیم؛

-چه کاری می‌توانیم برای دیگران انجام دهیم؛

-چه دردی را از مشتریان‌مان درمان می‌کنیم.

-و چرا آنها دوست دارند که از خدمات ما استفاده کنند؟

این سوال‌ها به ظاهر ساده هستند ولی خیلی از کسب‌وکارها، پاسخ شفاف و به‌دردبخوری برایشان ندارند.

بطور خلاصه و در یک کلام:

باید چرایی و فلسفه وجودی‌مان را بگوییم و همینطور وجه تمایزمان را با سایر بازیگران بازار مدیریت رسانه‌های اجتماعی بیان کنیم.

شما به‌عنوان یک کاربر یا مدیر امروزی قطعا با شبکه‌های اجتماعی مختلف اعم از اینستاگرام و توییتر آشنایی دارید. اما آیا در مورد چگونگی استفاده از این شبکه‌ها و خاصیت رسانه‌ای آن‌ها در رشد کسب‌وکار نیز اطلاعات دارید؟ آشنایی با مدیریت این رسانه‌ها و انتخاب هوشمندانه‌ی کانال‌ها برای بازاریابی شرکت، قدمی مثبت در گسترش کسب‌وکار، افزایش مخاطبان و نرخ تبدیل آن‌ها به مشتری است. نوع محتوا و زمان‌بندی انتشار آن فاکتورهای اصلی مدیریت رسانه‌ها هستند. در تعریف ساده مدیریت رسانه‌های اجتماعی، فرایند مدیریتی ارتباطات و انتشار محتوا در شبکه‌های اجتماعی مانند توییتر، فیسبوک، اینستاگرام، لینکدین و غیره است. این مدیریت، فرآیندی فراتر از پست کردن محتوا در پروفایل شبکه‌های اجتماعی شرکت است. اکرچه ارسال محتوا نقشی اساسی دارد، اما مدیریت رسانه‌ای موارد دیگری همچون جذب مخاطب و افزایش دسترسی به برند و شناخته‌ شدن هرچه بیشتر آن را نیز شامل می‌شود.

با چه ابزاری داستان‌مان را تعریف کنیم؟‌

در دنیای شلوغ این روزهای اینترنت، توجه افراد بسیار کم شده است و تصاویر، بیشتر از متن‌ها دیده می‌شوند. ضمن اینکه گفته می‌شود یک تصویر، معادل هزار کلمه است. اگر تصویر شما بتواند جلب توجه کند، احتمال خوانده شدن متنی که نوشته‌اید هم هست! شما می‌توانید از متن، فیلم، صدا، انیمیشن، اینفوگرافیک و … استفاده کنید، ولی پیشنهاد می‌کنیم، حداقل برای شروع داستان‌گویی‌تان، از یک تصویر، به همراه متنی کوتاه استفاده کنید.

ابزارهایی برای ساخت تصاویر:

معروفترین ابزاری که همه برای ساخت تصاویر از آن استفاده می‌کنند، فتوشاپ است. اما اگر به هر دلیلی نمی‌خواهید از آن استفاده کنید، می‌توانید از ابزارهای آنلاین جایگزین و یا اپلیکیشن‌های موبایلی هم استفاده کنید. سایت canva.com می‌تواند ایده‌های خوبی برای ساخت تصویر به شما دهد. اپلیکیشن «عکس‌نوشته‌ساز» در اندروید هم، کار را برایتان به شدت راحت می‌کند. کافیست عکس و عنوان و افکت‌های تصویری را با هم ترکیب کنید و یک عکس‌نوشته بسازید.

درگیر کردن مخاطب با محتوای ما:

اما انتشار یک عکس یا عکس‌نوشته، به تنهایی بی‌فایده است. باید محتوایی منتشر کنیم که مخاطب ما را به انجام کاری وادار کند. این کار می‌تواند یک لایک کردن ساده باشد و یا برداشتن گوشی تلفن و تماس با ما. به این درخواست برای اقدامِ کاربر، Call To Action و یا به اختصار، CTA می‌گویند. برای درگیر کردن بیشتر مخاطبان، راه‌های مختلفی هست و نیازمند کمی خلاقیت است. اما یکی از بهترین راه‌ها این است که آنها را به چالش بکشید. کاری از آنها بخواهید. سوالی بپرسید و خلاصه با کمی فکر و برنامه، کاری کنید که از پست شما، بی‌تفاوت رد نشوند.

در کدام شبکه یا رسانه‌های اجتماعی منتشر کنیم؟

سایت اصلی خودمان، سایت دیگران، فیس‌بوک، توئیتر، تلگرام، پینترست، اینستاگرام و … محل‌هایی هستند که پذیرای محتوای شما هستند. ولی این شما هستید که باید بررسی کنید که کدام رسانه یا شبکه اجتماعی برایتان مفیدتر است. آن هم از روی یک معیار ساده: مشتری‌های شما معمولاً در کدام رسانه حضور بیشتری دارند؟

در ادامه به معرفی کلی هریک از شبکه‌های اجتماعی، نوع محتوای آن‌ها و مزایای هر یک برای کسب‌وکارها می‌پردازیم:

اینستاگرام: اینستاگرام در سال‌های گذشته محبوبیت بالایی نزد کاربران ایرانی پیدا کرده است. علاوه بر این آمار کاربران این شبکه‌ی اجتماعی تصویر محور در جهان نیز روز به روز در حال افزایش است. این پلتفرم بهترین انتخاب برای کسب‌وکارهایی است که محتوای بصری زیادی اعم از عکس و ویدئو تولید می‌کنند. از لحاظ مخاطب نیز عمده‌ی کاربران این شبکه‌ی اجتماعی جوانان هستند و زنان بیش از مردان در آن فعالیت می‌کنند. اینستاگرام برای کسب‌وکارهایی با محصولات در زمینه‌ی مد، سبک زندگی، هنر و صنایع مبتنی بر هنر‌های بصری بهترین گزینه است.

توییتر: توییتر ماهانه بیش از ۳۰۰ میلیون کاربر فعال در سرتاسر جهان دارد و بیشتر به‌عنوان شبکه‌ی اجتماعی اخبار و ترندهای جهانی شناخته می‌شود. این پلتفرم برای کسب‌وکارهایی که علاقه‌مند به شرکت در بحث‌های روز صنعت خود هستند مناسب است. علاوه بر آن می‌توان از توییتر برای اشتراک اخبار و محتوای جدید مرتبط با کسب‌وکار با مخاطبان استفاده کرده و آن‌ها را به برند علاقه‌مند کرد.

لینکدین: شبکه‌ی اجتماعی اختصاصی کسب‌وکارها را می‌‌توان بهترین انتخاب برای سازمان‌هایی با روش کاری B2B در نظر گرفت. شرکت‌هایی که قصد هدف‌گیری هر نوع از کسب‌وکارهای دیگر را دارند می‌توانند از این سرویس استفاده کنند. با استفاده از لینکدین می‌توانید افراد را بر اساس نوع کسب‌وکارشان، صنعت یا عنوان شغلی پیدا کرده، محتوا به اشتراک بگذارید و با آن‌ها ارتباط برقرار کنید.

یوتیوب: یوتیوب و مدل ایرانی آن یعنی آپارات بهترین مکان برای به اشتراک‌گذاری محتوای ویدیویی بلند هستند. یوتیوب دومین موتور جستجوی بزرگ جهان است و می‌توان با انتشار محتوا در آن، امید زیادی به دیده شدن توسط مخاطبان مختلف و جذب علاقه‌مندی آن‌ها داشت. این سرویس خدمات میزبانی نامحدود را برای ویدیوهای شما تأمین می‌کند و در نتیجه می‌توانید حداکثر استفاده را از قدرت محتوای ویدیویی داشته باشید.

پینترست: این شبکه‌ی اجتماعی نیز با تمرکز روی محتوای تصویری و به اشتراک گذاشتن محتوای جذاب تأسیس شده است. محتوای این شبکه در سال‌های فعالیت عموما روی مسائلی همچون ساخت مصنوعات خانگی، بازسازی و طراحی دکوراسیون، غذا، بدنسازی، مد و موارد مشابه متمرکز بوده است. اگر کسب‌وکار شما خدمات و محصولاتی با محوریت نمایش بصری عرضه می‌کند، پینترست انتخاب مناسبی خواهد بود.

انتشار محتوا در شبکه‌های اجتماعی

بخش اصلی مدیریت رسانه‌های اجتماعی، تولید و انتشار محتوای مناسب در شبکه‌ی اجتماعی هدف است. این بخش علاوه بر تولید محتوای متنی به زیباسازی آن با تصویر و ویدئو نیز می‌پردازد. در این میان برخی شرکت‌ها علاوه بر انتشار محتوای اوریجینال خود، به بازنشر محتوای همکاران و شرکای تجاری نیز می‌پردازند. این بخش از مدیریت رسانه‌های اجتماعی نیازمند شناخت دقیق شما از شبکه‌ی اجتماعی هدف و همچنین مخاطبان است. شما باید بهترین نوع محتوا برای شبکه‌ی اجتماعی خود را بشناسید و علاوه بر آن محتوایی که بیش از همه توسط مخاطبان هدف دیده شده و به اشتراک گذاشته می‌شود را شناسایی کنید.

چه چیزهایی را در رسانه‌اجتماعی سازمان، منتشر نکنیم؟

اینکه ما کاربر یکی از این رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی باشیم، با اینکه بخواهیم در آنها بصورت حرفه‌ای و بیزینسی فعالیت کنیم، تفاوت بسیاری دارد. مثلاً شاید شما بخواهید هر روز،‌ از غذایی که می‌خورید، عکسی هم در اینستاگرام منتشر کنید. ولی وقتی قرار است صفحه شما بیزینسی باشد، همچین اشتباهی را نباید مرتکب شوید! مخاطب صفحه بیزینسی شما، هرچند که هنوز هم عاشق دیدن پشت‌صحنه‌ها است. ولی مطمئن باشید که برای دیدن تصویر ناهار امروزتان، عضو صفحه شما نشده است. بنابراین اگر حتی همچین موضوعی را می‌خواهید در اینترنت منتشر کنید،‌ باید رنگ و بوی بیزینسی به آن بزنید. باید با همین موضوع، داستانی تعریف کنید که در راستای داستان برندتان باشد.

برنامه‌ریزی زمانی انتشار محتوا

یکی از مهم‌ترین فاکتورهای مدیریت موفق شبکه‌های اجتماعی، ثبات و پایداری حضور در آن‌ها است. اگر می‌‌خواهید علاقه‌مندی کاربران و افزایش فالورهای شما پایدار باشد، باید ثبات در انتشار محتوای باکیفیت را اصل اساسی فعالیت خود بدانید. برای رسیدن به این هدف باید یک برنامه‌ریزی جامع داشته باشید تا زمان انتشار، نحوه‌ی ارسال، نوع محتوا و شبکه‌ی مورد نظر اجتماعی را با جزئیات کامل توضیح دهد.برای رسیدن به این برنامه‌ریزی می‌توانید یک تقویم کاری برای تیم محتوای خود در نظر بگیرید و برای نظارت بر کار آن‌ها نیز از همین ابزار استفاده کنید. تقویم سردبیری بازاریابی محتوا را می‌‌توان با ابزارهای مختلف مانند تقویم گوگل طراحی کرد و بسته به نیاز کسب‌وکار آن را شخصی‌سازی کرد. حتی می‌توانید لینک محتوای منتشر شده در هر شبکه را نیز در این تقویم قرار دهید تا نظارتی جامع بر کمپین‌های رسانه‌های اجتماعی داشته باشید. ثبات در انتشار محتوا کلید اصلی موفقیت و جذب مخاطب دائمی است.

پاسخ دادن به هواداران و فالورها

پاسخ دادن به هوادران و افرادی که در صفحات شما در شبکه‌های اجتماعی نظر یادداشت می‌کنند، بخش مهمی از موفقیت در این رسانه‌ها است. وقتی فردی در یکی از کانال‌های شما نظری یادداشت می‌کند، یعنی فرصتی جدید برای جذب مخاطب جدید و همچنین نشان دادن اهمیت مخاطب در برندتان به دست آورده‌اید.در نتیجه، بررسی مداوم کامنت‌های شبکه‌های اجتماعی یکی از برنامه‌های اصلی مدیریت رسانه‌ها است. پیام‌های مستقیم نیز باید به‌صورت منظم مطالعه شده و پاسخ داده شوند. حتما پیش از ارسال پاسخ آن را به‌خوبی مطالعه کرده و با سیاست‌های کلی شرکت مقایسه کنید؛ چرا که چنین پاسخ‌هایی اغلب به‌صورت عمومی منتشر شده و نماینده‌ای برای برند شما خواهند بود.

ارزیابی موفقیت در رسانه‌های اجتماعی:

هدفمان از فعالیت در شبکه‌های اجتماعی، جذب مشتریان جدید و جلب اعتماد آنها، و در نهایت فروش است. پس برای اینکه بدانیم به هدفمان رسیده‌ایم یا نه، باید بازخورد فعالیت‌هایمان را ارزیابی کنیم. برای این‌کار، باید ملاک و سنجه‌هایی تعریف کنیم تا وضعیت‌مان را نسبت به آنها بسنجیم. مثلاً شاید بگوییم باید در هر روز، حداقل ۳ عضو جدید داشته باشیم. و یا اینکه فروش ما باید ۱۰ درصد در این هفته بیشتر شود.اگر ملاک و معیاری برای ارزیابی فعالیت‌مان تعریف نکنیم، هیچوقت متوجه نمی‌شویم که در حال رشد هستیم یا سقوط.و البته پیشنهاد می‌کنم این ملاک‌ها را با توجه به فعالیت‌های قبلی و نتایج کسب‌شده و کمی بالاتر از آنها قرار دهید. 

کمپین‌های تبلیغاتی رسانه‌های اجتماعی

یکی از بخش‌های مهم دیگر مدیریت رسانه‌های اجتماعی،‌ اجرای کمپین‌های تبلیغاتی هدف‌مند در شبکه‌ها است. انتشار محتوای اختصاصی و تلاش برای جذب مخاطب بیشتر قدمی مثبت در مدیریت رسانه‌های اجتماعی است و اضافه کردن تبلیغات و انتشار محتوا در شبکه‌های دیگر، مکمل آن خواهد بود. در این میان تبلیغات هدف‌مند که به کمک هوش مصنوعی این شبکه‌ها منتشر می‌شوند، توانایی دسترسی به مخاطب بالقوه را برای برند شما افزایش خواهند داد. شاید این مخاطبان بالقوه هیچ‌گاه نامی از شرکت شما نشنیده باشند اما نمایش یک تبلیغ مرتبط با فعالیت‌ها و علاقه‌مندی‌های گذشته، آن‌ها را با برند شما آشنا خواهد کرد.

حرف آخر در مورد بازاریابی و رسانه‌های اجتماعی :

بازاریابی اینترنتی در نگاه اول ساده است. و شاید تصور کنیم که اگر کمی محتوا در تلگرام و اینستاگرام بگذاریم، کار تمام شده و از فردا، مشتری‌ها به سمت ما هجوم می‌آورند.متاسفانه یا خوشبختانه، اصلاً اینطور نیست!بازاریابی اینترنتی، یک فرایند مدت‌دار است که در کنار دانش و مهارت کافی، صبر و حوصله هم می‌طلبد. که البته ارزشش را هم دارد.

مقالات پیشنهادی

0 نظر

نظر خود را ثبت نمایید

نظر شما با موفقیت ثبت گردید و پس از تایید مدیر سایت در همین صفحه نمایش داده خواهد شد.